vadász konyha Vadászház

Olcsóbb, mint a kenyér, de ezerszer finomabb: így készül a krumplilángos serpenyőben

Nagymama rengetegszer sütött ilyet, zsírral megkenve a legfinomabb.

Olcsóbb, mint a kenyér, de sokkal finomabb: így készül a krumplilángos serpenyőben

Gyerekkoromban a nagymamám gyakran sütött krumplilángost, amikor nem volt otthon más, csak egy kis krumpli és liszt. Nem kellett hozzá semmi extra, mégis az egész ház illatozott, és a frissen sült, zsírral megkent, puha lángosnak senki sem tudott ellenállni.

Most már én is gyakran készítem, palacsintasütőben, mert így nem kell olajban sütni, mégis finom, aranybarnára pirul. Az elkészítése gyerekjáték, csak egy kis türelem kell hozzá, és persze bőven liszt, mert a tésztája ragadós, de megéri!

A legjobb benne, hogy édesen és sósan is fogyasztható, egy kis zsírral megkenve igazi klasszikus, de lekvárral is isteni.

Hozzávalók (kb. 20–23 darabhoz):

  • 1 kg burgonya
  • finomliszt (amennyit felvesz a tészta)
  • só ízlés szerint
  • zsiradék a kenéshez

Elkészítés:

A meghámozott, kockákra vágott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük. Ha a krumpli langyosra hűlt, annyit lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, majd összegyúrjuk. Tetszés szerint lehet fűszerezni (só, bors, fokhagyma, kömény – ki hogy szereti).

A tésztát henger formájúra gyúrjuk, felszeleteljük, majd egyenként kerekre nyújtjuk. A tészta elég lágy és ragadós, ezért sok liszttel kell dolgozni.

A kinyújtott lángosokat palacsintasütőben (vagy teflonserpenyőben) sütjük, zsiradék nélkül, amíg mindkét oldaluk aranybarna lesz.
Fontos, hogy a fölös lisztet lerázzuk, mert az könnyen megéghet.

A megsült lángosokat vékonyan megkenjük zsírral, majd négybe hajtjuk. Frissen a legfinomabb, de másnap is puha marad.

Ez is érdekelhet:

Ez az egyszerű mákos süti pillanatok alatt elkészül, és mindenki imádja

Tökéletes sült krumpli ezen múlik: egy kis apróság, amit sokan elrontanak

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük