Mennyei ez a süti.
A nagymamám is így csinálta: ez a süti olyan finom, hogy nem marad belőle morzsa sem
Ezt a süteményt nemrég egy kedves poszt jutatta eszembe egy csoportban, ahol sokan osztanak meg régi családi recepteket. Azonnal megragadott – ismerős volt az ízvilág, mintha csak a gyerekkorom köszönne vissza. El is készítettem, és nem csalódtam: pontosan olyan finom, mint amire emlékeztem. Ha szeretnél egy régi, jól bevált, mégis különleges vendégváró süteményt, próbáld ki ezt a receptet – nálunk igazi siker lett!
A háziasszonyok 90%-a ezt kihagyja a gyümölcslevesből, pedig így lenne igazán tökéletes
Hozzávalók:
A kakaós lapokhoz:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg disznózsír
- 5 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 10 g szalalkáli
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál tej vagy tejföl
A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 0,5 csomag sütőpor
A krémhez:
- 4 dl tej
- 5 evőkanál finomliszt
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg margarin vagy vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
Elkészítés:
1. Kakaós lapok:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és két lapot nyújtunk a tésztából. Ezeket enyhén lisztezett tepsi hátulján (kb. 30×40 cm) sütjük meg, előmelegített sütőben, 180 °C-on (gázsütő 4-es fokozatán). Figyeljünk, mert gyorsan sülnek! Hagyjuk őket kihűlni.
2. Piskóta:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Ezután egyenként belekeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanabban a tepsiben sütjük meg, mint a lapokat.
3. Krém:
A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. Közben a porcukrot és a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom héját és levét. A két részt összevegyítjük, így kapjuk a krémet.
4. Összeállítás:
Rétegezzük a süteményt:
- Alsó kakaós lap
- A krém fele
- A piskótalap
- A krém másik fele
- Felső kakaós lap
A tetejét porcukorral szórjuk meg.
5. Tálalás:
A süteményt másnap szeleteljük, addigra szépen összeérnek az ízek és könnyebb is szeletelni.
Én már csak kenyér nélkül készítem a kovászos uborkát, ez a recept mindent visz
Gyerekkorod kedvence visszatér: így készül a tökéletes házi nudli
Forrás: Magdolna Vincze